Informacje z rynków rolnych 10 II 2017
Światowe ceny przetworów mlecznych stabilne w styczniu 2017 r.
W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 173,8 punktu, zwyżkując w skali miesięcznej o 2,15% (…). Indeks cen przetworów mlecznych FAO w styczniu 2017 r. osiągnął pułap zaledwie o 0,2% wyższy w stosunku do jego poziomu z grudnia 2016 r. i wynosił 193 punkty, co jest pewną stabilizacją po ośmiomiesięcznej serii zwyżek. Powodem takiej sytuacji jest m.in. stopniowe przejście sezonowego szczytu produkcji z półkuli południowej do północnej, ponadto wielu czołowych importerów artykułów mleczarskich zaopatrzyło się w wystarczające zapasy w poprzednich miesiącach (…).
 
Zwyżki cen na aukcji Fonterry
Dnia 7 lutego 2017 roku na otwartej po raz 181 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanej przed dwoma tygodniami zwyżce ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, nastąpił jej kolejny wzrost. Najsilniejsze zwyżki odnotowano w przypadku laktozy i masła, podczas gdy ceny maślanki w proszku odnotowały kolejny dynamiczny spadek. (…)
 
UE – Brexit za dwa lata?
Premier Wielkiej Brytanii, Theresa May zadeklarowała, że zgodnie z wynikiem referendum z czerwca 2016 roku, w którym większość Brytyjczyków opowiedziała się za wystąpieniem z UE, Wielka Brytania uruchomi artykuł 50. Traktatu Lizbońskiego, który to umożliwia. Strategia wyjścia nie będzie jednak ujawniona do momentu wykorzystania wspomnianego artykułu, co ma nastąpić przed końcem marca 2017 roku. (…)
 
FAO – W styczniu podrożały żywność i cukier
W styczniu 2017 roku indeks cen żywności FAO zyskał 2,1%, wzrastając do 173,8 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były wyższe o 16,4%. (…)Natomiast indeks cukru FAO wzrósł w styczniu 2017 roku dynamicznie, o 9,9% do 288,5 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 44,7%. (…)
 
Stan zapasów unijnych jabłek i gruszek
Według najnowszych danych WAPA, z dniem 1 grudnia 2016 roku ilość magazynowanych łącznie w unijnych państwach jabłek wyniosła 4,902 mln ton wobec 5,101 mln ton w analogicznym okresie rok wcześniej. Najwięcej jabłek magazynowane było we Włoszech – 1,487 mln ton oraz w Polsce - 1,460 mln ton. Sporo owoców przechowywano także we Francji – 653,2 tys. ton i niecałe 399,0 tys. ton w Niemczech. Największe zapasy stanowiła odmiana jabłek Golden Delicious – 1,315 mln ton, 439,6 tys. ton Gala, 352,1 tys. ton Idared oraz 325,2 tys. ton Jonagold (…)
 
Projekt „Perfectly Imperfect” już w Polsce
Projekt „Perfectly Imperfect” to produkty, których wygląd jest daleki od ideału. Takie produkty są zazwyczaj wyrzucane ze względu nie nieodpowiedni kształt lub rozmiar. „Perfectly Imperfect” to pilotażowy projekt w krajach Europy Środkowej. Jego podstawą jest dobra jakość produktów, które nie wyglądają idealnie. Głównym celem jest edukacja klientów, a – co za tym idzie – mniejsze marnotrawstwo żywności poprzez kupowanie nieidealnie wyglądających warzyw i owoców.
Projekt ten odniósł już sukces w Wielkiej Brytanii, a teraz inicjatywa trafi do 50 sklepów na terenie Europy Środkowej Od stycznia bieżącego roku w ramach pilotażowego projektu firma Tesco zdecydowała się odbierać takie produkty od dostawców i oferować je klientom po konkurencyjnej cenie w wybranych sklepach (…)
 
Światowy rynek cytryn
Według najnowszego raportu USDA, z końca stycznia bieżącego roku, w sezonie 2016/2017 najnowsza prognoza produkcji cytryn na świecie to wielkość 7,252 mln ton wobec poprzedniego sezonu – 7,005 mln ton. Większa tegosezonowa produkcja to głównie efekt korzystnych zbiorów w krajach Unii Europejskiej. Największym, światowym producentem nadal pozostaje Meksyk z wielkością prognozowana na około 2,4 mln ton, a na drugim miejscu znalazły się wspomniane kraje unijne z wynikiem 1,55 mln ton. Światowy poziom konsumpcji to około 5,08 mln ton, a wielkość cytryn szacowana do przetwórstwa to 2,04 mln ton. Największym światowym konsumentem są oczywiście kraje Wspólnotowe z wynikiem 1,55 mln ton, a przetwórcą cytryn Argentyna - ponad 1,0 mln ton (…)
 
Dobra prognoza dla hiszpańskich mandarynek
Wstępne dane dotyczące produkcji mandarynek w Hiszpanii w sezonie 2016/2017 zakładają wielkość 2,446 mln ton wobec 1,972 mln ton w poprzednim sezonie. Tym samym w bieżącym sezonie odnotowany zostanie około 24% wzrost produkcji tych cytrusów. Spore ilości mandarynek kierowane są na hiszpańskim rynku do bezpośredniej konsumpcji - w omawianym sezonie 2016/2017 zakłada się wielkość niecałych 460,0 tys. ton wobec 397,3 tys. ton w poprzednim okresie. Hiszpania to nie tylko największy producent ale i eksporter mandarynek. W sezonie 2016/2017 wysłane zostanie około 1,7 mln ton tych cytrusów wobec 1,49 mln ton poprzednio (…)
 
Źródło: Reuters, Dz.U. UE, KE, frieslandcampina.com, FAO, globaldairytrade.info, fonterra.com, BBC, FAS USDA, USDA Citrus World Markets and Trade, Tesco, WAPA
 

Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót