Informacje z rynków rolnych 9 XII 2016
UE – W sezonie 2017/18 produkcja cukru wyższa o 10%
Analitycy z S&P Global Platts oceniają, że w sezonie 2017/18 (październik/wrzesień), czyli pierwszym po zniesieniu kwotowania produkcji cukru i izoglukozy w UE, unijna produkcja cukru wzrośnie o 10%. Ugrupowanie ma pozostać jednak importerem netto cukru. (…)
 
Indonezja – Produkcja cukru będzie mniejsza?
Indonezyjski związek sektora cukrowniczego (ISA) oszacował produkcję cukru w 2016 roku na 2,2-2,3 mln ton wobec 2,5 mln ton wytworzonych w 2015 roku. Oznacza to spadek w relacji rocznej o 8-12%. (…)
 
Green Pool – Światowy deficyt cukru mniejszy w 2015/16 i 2016/17
Firma konsultingowa Green Pool (GP) zmniejszyła swój szacunek deficytu cukru zarówno dla obecnego sezonu, jak i dla poprzedniego. Globalna produkcja ma być niższa od zużycia o 5,28 mln ton w sezonie 2016/17, a we wcześniejszym o 7,52 mln ton. (…)
 
Niska liczba „klasycznych” przypadków tzw. choroby szalonych krów w krajach UE w 2015 r.
Nowy raport Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podsumowujący 2015 r., potwierdza niską liczbę nowych przypadków tzw. choroby szalonych krów (BSE), wykrywaną w krajach UE. Jak podaje EFSA, w 2015 r. po przebadaniu 1,4 mln sztuk bydła we Wspólnocie, stwierdzono zaledwie pięć przypadków tej choroby (jeden w Irlandii, jeden w Słowenii, jeden w Hiszpanii oraz dwa w Wielkiej Brytanii). (…)
 
Nieznaczny spadek cen żywności na świecie w listopadzie br.
W listopadzie br. indeks światowych cen żywności FAO obniżył się wobec zmienionej wartości z października o 0,4% (0,7 pp.) do 171,3 pkt. W skali roku żywność na świecie podrożała o 10,4%. Notowania żywności rosły systematycznie od początku tego roku, jedynie w lipcu i teraz w listopadzie miał miejsce nieznaczny spadek. W listopadzie spadły najbardziej ceny cukru (-8,9%), a także nieznacznie notowania zbóż (-0,6%) i mięsa (-0,2%). Podrożały natomiast oleje roślinne (+4,5%) oraz ponownie artykuły mleczarskie (+1,9%). (…)
 
  
 
Źródło: Reuters, Dz.U. UE, KE, Theglobalmeatnews, FAO

Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót