Informacje z rynków rolnych 22 IV 2016
Zmiany limitów ilościowych zakupu OMP i masła w 2016 r.
W dniu 19.04.2016 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się Rozporządzenie Rady (UE) nr 2016/591 z dnia 15 kwietnia 2016 r. (…). Zgodnie z w/w rozporządzeniem w roku 2016 limity ilościowe zakupu po ustalonych cenach wynoszą: 100 tys. ton dla masła; 218 tys. ton dla odtłuszczonego mleka w proszku. Ilości zakupione w ramach procedury przetargowej z dnia 19 kwietnia 2016 r. nie będą odejmowane od limitu określonego w rozporządzeniu.

Zamknięcie procedury przetargowej na zakup OMP
W dniu 20.04.2016 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2016/606 z dnia 19 kwietnia 2016 r. zamykające procedurę przetargową zakupu odtłuszczonego mleka w proszku w ramach interwencji publicznej, otwartą rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2016/482. (…) Zamknięto procedurę przetargową otwartą rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2016/482 i wznowiono zakup interwencyjny odtłuszczonego mleka w proszku po ustalonej cenie w ramach interwencji publicznej do czasu osiągnięcia podwyższonych progów ograniczeń ilościowych. (…)

Układ o stabilizacji i stowarzyszeniu UE-Kosowo
W dniu 1 kwietnia br. wszedł w życie nowy unijny układ o stabilizacji i stowarzyszeniu (SAA) z Kosowem, otwierający z tym krajem z Bałkanów Zachodnich kompleksową umowę o wolnym handlu. Obie strony podpisały powyższą umowę w październiku 2015 r. Przyczyni się ona do znacznej liberalizacji handlu szeregiem produktów rolnych oraz innych towarów. (…)

UE – Wzrost eksportu drobiu w okresie I-II br.
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 212,8 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 3,3% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. (…)

UE – Stewia dopuszczona jako słodzik w niektórych niskokalorycznych napojach
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/479 (L 87/1) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w niektórych napojach bez cukru lub o obniżonej wartości energetycznej. Uznano, że bez narażania na negatywne skutki zdrowotne można dopuścić do użycia E 960 jako słodzika w napojach kawowych, herbacianych i naparach ziołowych, kawie rozpuszczalnej o obniżonej wartości energetycznej lub bez cukru w maksymalnej wysokości 30 mg/litr i w napojach na bazie słodu, także o smaku i aromacie kawy i czekolady w maksymalnej wysokości 20 mg/l. (…)
 
Źródła: Reuters, Dz.U. UE, MF, globaldairytrade.info, KE,
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót