Informacje z rynków rolnych 8 I 2016
UE – Cła w sektorze cukrowniczym w 2016 roku bez zmian
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 2015/1754 ustalające stawki celne na 2016 rok. W sektorze cukrowniczym i cukierniczym cła nie uległy zmianie. Cukier biały objęty jest stawką w wysokości 419 €/t, a surowy 339 €/t.

Polska – W okresie I-X 2015 roku wyhamował handel zagraniczny cukrem
W pierwszych 10 miesiącach 2015 roku wywóz polskiego cukru obniżył się w relacji rocznej, jednocześnie jego przywóz uległ głębokiej redukcji. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie i poprawiło się w relacji rocznej. Eksport zmniejszył się dynamiczniej wartościowo niż ilościowo, podobnie było w przypadku spadku importu. Należy to łączyć z obniżką cen. (…) W pierwszych 10 miesiącach 2015 roku eksport cukru z Polski wyniósł 343,8 tys. ton, a jego wartość 151,6 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 12 i 19%. (…)W pierwszych 10 miesiącach 2015 roku import cukru do Polski spadł o 40% do 109 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 50% do 49,2 mln €. (…)

Platts Kingsman – W sezonie 2016/17 deficyt cukru większy o połowę
Firma analityczna Platts Kingsman (PK) zwiększyła o 1,4 mln ton prognozę światowego deficytu na rynku cukru w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień) do 7,8 mln ton. (…) Szacunek globalnego deficytu dla sezonu 2015/16 został podniesiony o 2 mln ton do 5,3 mln ton. (…)

W 2015 roku notowania cukru zyskały 5-8%, a kakao 11-15%
Z końcem grudnia 2015 roku cukier surowy na nowojorskiej giełdzie był notowany po 335,9 USD/t (kontrakt terminowy z dostawą na marzec 2016 ), co oznacza wzrost w relacji rocznej o 5%. Natomiast notowania cukru białego na londyńskiej giełdzie zyskały przez cały rok 7,9%, wzrastając na koniec roku do 422,2 USD/t (kontrakt terminowy z dostawą na marzec 2016 ). Cukier w relacji rocznej zyskał po raz pierwszy od pięciu lat. (…)

Unijny kontyngent na dostawy mięsa owczego z Ukrainy
W dniu 19 grudnia 2015 r. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2015/2405 otwierające kontyngenty taryfowe UE na produkty rolne pochodzące z Ukrainy i ustalające sposób zarządzania tymi kontyngentami. Roczny kontyngent taryfowy na mięso owcze w ilości 1,5 tys. ton otwiera się począwszy od 1 stycznia 2016 r. (…)

UE – Dalszy spadek cen na rynku wieprzowiny w grudniu 2015 r.
W grudniu 2015 r. ceny reprezentatywne wieprzowiny (m/m) obniżyły się w 23 państwach Unii, wzrosły w 4 i w jednym nie zmieniły się. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształtowała się w tym okresie na poziomie 126,16 EUR za 100 kg, tj. była o 3,6% niższa niż w listopadzie 2015 r. i jednocześnie pozostawała o 5,6% niższa od średniej ceny z grudnia 2014 r. (…)

ARR przyjmuje już wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
W dn. 15 grudnia 2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat. Zgodnie z tym rozporządzeniem, od dn. 4 stycznia 2016 r. przedsiębiorcy mogą składać wnioski o dopłaty do przechowywania wieprzowiny. (…)

25% polskiego masła produkuje Mlekovita
Prawie ¼ wolumenu masła produkowanego w Polsce to masło z Mlekovity. Według szacunków przez cały 2015 r. produkcja w Grupie wyniesie ponad 42 tys. ton (o ok. 2,5% więcej niż w 2014 roku). Znaczna część produkcji eksportowana jest na rynki 40 krajów z całego świata.

Światowe ceny przetworów mlecznych znów spadają
W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 154,1 punktu i wszystko wskazuje na to, że powrócił na trend spadkowy, który obserwowany jest od marca 2014 roku. (…) Indeks cen przetworów mlecznych FAO w grudniu osiągnął pułap o ponad 1% niższy w stosunku do jego poziomu z listopada i wynosił 149,5 punktu, co jak w przypadku ogólnego indeksu cen żywności FAO świadczy o powrocie na trend spadkowy. Powodem spadków jest ograniczony popyt na artykułu mleczarskie w skali światowej. Wygląda na to, że główni importerzy zgromadzili już niezbędne zapasy tych artykułów(…)
 
Źródła: Reuters, Dz.U. UE, KE, MRiRW, ARR, AMI ZMB, DairyCo, FAO, frieslandcampina.com, farmer.pl, globaldairytrade.info,
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót