Informacje z rynków rolnych 20 III 2015
UE – Komisja zbada skutki przejęcia w branży czekolady
Komisja Europejska zdecydowała się przyjrzeć bliżej przejęciu za 440 mln dolarów przez Cargill Inc. od ADM jego oddziału zajmującego się produkcją czekolady. (…) koncentracja produkcji w Ameryce Północnej może mieć negatywny wpływ na unijny rynek i może doprowadzić do wzrostu cen przemysłowej czekolady w Niemczech i Wielkiej Brytanii. (…)

Niemcy – Suedzucker pozwany za straty spowodowane zmową cenową
Niemiecki koncern cukrowniczy ujawnił, że przed sądem w Manhaim toczą się przeciwko niemu dwie niezależne sprawy. Największy europejski producent cukru został pozwany przez dwie firmy, które domagają się od niego odszkodowania za udział w zmowie cenowej, która miała narazić te firmy na straty. (…)

Brazylia – Kampania cukrownicza w sezonie 15/16 będzie dużo lepsza?
Brazylijska firma analityczna Safras e Mercado szacuje, że w sezonie 2015/16 (kwiecień/marzec) zbiory trzciny cukrowej w Brazylii wzrosną o 4% z 634 do 661 mln ton. Ma to pozwolić na wytworzenie 35,5 mln ton cukru, mniej o ponad 1% wobec 36 mln ton wytworzonych sezon wcześniej.

Apel Copa Cogeca o dodatkową pomoc na rynku mleka
Europejska organizacja zrzeszająca rolnicze związki zawodowe i organizacje spółdzielcze - Copa Cogeca wyraża zadowolenie z wyników głosowania w Komitecie Zarządzającym, dzięki którym producenci uzyskają wsparcie, by poradzić sobie z nadmiernymi obciążeniami wynikającymi z kar za przekroczenie kwot mlecznych. Związkowcy apelują jednak o dodatkową pomoc, by producenci mleka mogli poradzić sobie z nadmiernymi obciążeniami wynikającymi z kar za przekroczenie kwot mlecznych. (…)

Polska trzecim producentem masła w UE
Według najnowszych szacunkowych danych Eurostat zaprezentowanych przez KE ze stycznia 2015 roku, Polska jest obecnie trzecim producentem masła w UE z produkcją w wielkości 16,5 tys. ton. Więcej tego tłuszczu wytwarzano jedynie w Niemczech (46 tys. ton) i we Francji (44,5 tys. ton). Także szacunki Eurostatu za cały 2014 rok wskazują, że jesteśmy trzecim producentem masła we Wspólnocie. (…)

Zbiory wybranych warzyw w UE
Jak wynika z najnowszych danych EUROSTAT, w roku 2013 łączne zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton. Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35% udział w łącznej unijnej produkcji pomidorów. Na drugim miejscu uplasowała się Hiszpania z wynikiem 3,77 mln ton – około 25% udział oraz kolejno 1,18 mln ton Portugalia i 1,04 mln Grecja. Oprócz pomidorów opublikowano także dane dla zbiorów marchwi i cebuli – w omawianym okresie unijna produkcja marchwi wyniosła 5,143 mln ton, a cebuli 5,732 mln ton (…)

Jedzmy owoce i warzywa na zdrowie
W marcu bieżącego roku odbyła się konferencja poświęcona zdrowemu żywieniu w Polsce. Jak wynika z informacji na niej przedstawionych, w ostatnich latach przestało rosnąć, a wręcz zaczyna spadać w Polsce spożycie warzyw i owoców. W przypadku polskich, prawidłowych nawyków żywieniowych jest jeszcze wiele do zrobienia – nadal zbyt mało jemy warzyw i owoców, a za dużo spożywamy soli, tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych. Z przedstawionych na konferencji danych GUS wynika, że w latach 2002-2012 spożycie owoców w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, a warzyw liczonych wraz z ziemniakami z 13 do 9 kg. Konsumpcja warzyw bez ziemniaków spadła z 5,5 do 5 kg (...)

Chiński import owoców
W minionym roku łączny import owoców w Chinach wyniósł 3,3 mln ton, czyli o 23% więcej wobec roku 2013. Większy import w poprzednim roku udało się odnotować nawet pomimo spadku importu z dwóch państw – z Chile oraz z USA. Zdecydowanie największym dostawcą owoców na chiński rynek jest Wietnam – stąd pochodzi około 30% wszystkich zakupów, a we wspomnianym roku 2014 było to dokładnie 1,0 mln ton (…)

Unijna produkcja ekologiczna ciągle rośnie
Jak wynika z najnowszych opublikowanych przez Freshfel danych, wartość ogrodnictwa ekologicznego na unijnym rynku należałoby oszacować na poziomie około 5-7% łącznej wartości produkcji ogrodniczej. Łączna produkcja upraw owocowo-warzywnych konwencjonalnych to około 82,0 mln ton rocznie, a produkcję ekologiczną owoców i warzyw można oszacować na około 2,0 do 3,0 mln ton rocznie(…)

Prognozy Komisji Europejskiej dla wspólnotowego rynku wołowiny
Jak szacuje Komisja Europejska w ostatnim raporcie z marca 2015 r. (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets – Winter 2015), w 2014 r. kraje Wspólnoty wyprodukowały (netto) 7 mln 546 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 2,1% więcej niż rok wcześniej. Wzrost ten, po kilku latach stałego spadku, osiągnięto za sprawą zwiększającego się pogłowia krów mlecznych, a tym samym większej podaży zwierząt w rzeźniach. (…)

Krótkoterminowa prognoza produkcji wieprzowiny w UE
W dn. 9 marca br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. W 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się w stosunku do niskiego poziomu z 2013 r., wzrastając w skali roku o 1,5% do 22,7 mln ton. Większej produkcji sprzyjały niższe koszty pasz oraz wzrost produktywności. (…)

 
Źródła: Reuters, KE, farmer.pl, MR, AMI ZMB, DairyCo, Eurostat, globaldairytrade.info, Eurostat newsrelease, Freshfel, freshplaza, www.tygodnik–rolniczy.pl
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót