Rynek owoców i warzyw 9.05.2014
SPADEK SPOŻYCIA OWOCÓW I WARZYW W UE
Jak informuje Freshfel (Europejskie Stowarzyszenie Producentów), według najnowszych dostępnych danych średnie spożycie owoców i warzyw w roku 2012 liczone dla unijnej „28” to 386,96 gram/osobę dziennie – czyli o 8,2% mniej wobec danych za rok 2011 jak również o 8,7% mniej wobec średniej wielkości spożycia w latach 2007-2011. Przypomnijmy, iż dzienna zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) porcja owoców i warzyw to minimum 400 gram/osobę. W sumie aż 18 państw Unii Europejskiej odnotowuje spożycie sporo poniżej tej zalecanej dawki, a jedynie 10 ją przekracza. Spożycie dzienne przypadające na 1 osobę w przypadku owoców to dokładnie 167,62 grama (o 11,8% mniej wobec danych za rok 2011 i o 14,2% mniej wobec średniej z lat 2007-2011) a w przypadku warzyw to 219,33 gram (odpowiednio o 5,3% mniej i 4% mniej). Ponadto Freshfel publikuje najnowsze dane za rok 2012 dotyczące zarówno produkcji jak i importu i eksportu owoców i warzyw w „UE 28”. W roku 2012 produkcja unijna owoców 1% mniej wobec danych za okres 2007-2011 (...)

KWIETNIOWY STAN ZAPASÓW OWOCÓW
WAPA opublikowała dane dotyczące stany zapasów jabłek i gruszek w magazynach półkuli północnej. W kwietniu br przechowywano łącznie w państwach Unii Europejskiej oraz dodatkowo w Szwajcarii łącznie 1,934 mln ton jabłek wobec 1,461 mln ton w analogicznym okresie przed rokiem. Tym samym było to o ponad 32% więcej jabłek. Najwięcej w omawianym okresie owoców znajdowało się w magazynach włoskich – ponad 608,0 tys. ton oraz polskich – 495,0 tys. ton. Ponadto spore ilości przechowywano we Francji – ponad 295,0 tys. ton oraz w Niemczech – 132,5 tys. ton i Holandii – 96,5 tys. ton (...)

PRODUKCJA I EKSPORT CYTRUSÓW Z PÓŁKULI POŁUDNIOWEJ
Jak już wspominaliśmy w poprzednim wydaniu Wiadomości, łączne prognozowane zbiory owoców cytrusowych na półkuli południowej w bieżącym roku oszacowano na 6,65 mln ton wobec 7,07 mln ton rok temu, a wielkość eksportu odpowiednio na 2,62 mln ton wobec 2,65 mln ton w roku 2013. W bieżącym wydaniu raportu prezentujemy dane produkcyjno – eksportowe dla poszczególnych państw z tego ugrupowania. Największym producentem z ugrupowania państw półkuli południowej jest Republika Południowej Afryki, gdzie tegoroczne zbiory szacuje się na około 2,53 mln ton oraz na drugim miejscu Argentyna ze zbiorami, które powinny wynieść 1,67 mln ton. Sporym producentem cytrusów pozostaje również Peru – 1,06 mln ton. RPA to nie tylko największy producent ale i eksporter cytrusów - w bieżącym roku szacuje się tą wielkość na ponad 1,7 mln ton (...)

ZIMBABWE WSTRZYMUJE IMPORT OWOCÓW I WARZYW
W dniu 5 maja br. Zimbabwe wprowadziło całkowity zakaz importu owoców i warzyw. Zakaz wwozu na teren tego kraju wprowadzony został w celu ochrony rodzimej produkcji, która jest na tyle wysoka, iż w pełni zaspokaja lokalny rynek, a wręcz z uwagi na silną konkurencję cenową i wybór przez konsumentów owoców i warzyw pochodzących z zagranicy występuje w Zimbabwe nadpodaż produkcji (…)

 
Źródła: FAMMU/FAPA na podstawie: Freshfel Monitor, WAPA, Freshfel –SHAFFE Citrus Teleconference 2014, Freshplaza
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót