Rynek mleka 9.05.2014
CENY MASŁA W UE ZNÓW SPADAJĄ
Po dwumiesięcznej stabilizacji cen masła, druga połowa kwietnia przyniosła kolejne zniżki cen. Ponadto na koniec czwartego miesiąca 2014 roku ceny masła we Wspólnocie uplasowały się niższym poziomie niż przed rokiem. W dniu 27 kwietnia 2014 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 3,54 EUR/kg i była o 3,07% niższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 6% niższym niż w analogicznym okresie 2013 roku). W ubiegłym miesiącu nieco mniej dynamicznie niż średnio we wspólnocie spadały ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. 27 kwietnia 2014 roku jego ceny utrzymywały się na poziomie 3,43 EUR/kg, a więc o 2,56% niższym niż przed miesiącem (w ujęciu PLN odnotowano 2,24% spadku do 14,4 PLN/kg). (…)

SPADEK ŚWIATOWYCH CEN ŻYWNOŚCI W KWIETNIU
W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 209,3 punktu, i był o 3,32% niższy niż w analogicznym okresie 2013 roku kiedy to znalazł się na poziomie 216,5 punktu. Indeks ten był o ponad 1,6% niższy niż w lutym 2014 r. Zaobserwowana zniżka z wartości najwyższej od maja 2013 r. w największej mierze jest efektem spadku cen przetworów mlecznych, a także cukru i olejów roślinnych, podczas gdy w przypadku mięs i zbóż odnotowano zwyżki. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 4 miesiące bieżącego roku jest o 2,87% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r. i wynosi 208,16 punktu. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w kwietniu osiągnął pułap o 6,3% mniejszy w stosunku do jego poziomu z marca, wynosił 251,1 punktu, co było drugim z rzędu spadkiem po obserwowanych na początku roku zwyżkach. Na powstanie zniżkowego trendu wpływ wywiera wciąż osłabiony popyt na wszystkie przetwory mleczne w wyniku zmniejszonych zamówień z Chin, które są największym importerem pełnotłustego mleka w proszku i drugim co do wielkości zamówień rynkiem dla proszku odtłuszczonego, a także ograniczony popyt z Rosji (głównego importera masła). Ponadto wydłużony w wyniku dobrych warunków pogodowych sezon w Nowej Zelandii w połączeniu z dobrym początkiem okresu produkcyjnego na półkuli północnej przyczyniły się do wzrostu podaży surowca i przetworów mlecznych w skali światowej. (…)

SPADKI NA AUKCJI FONTERRY
Dnia 9 maja 2014 roku na otwartej po raz 115 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT) po raz siódmy z rzędu zmniejszyła się średnia cena ze wszystkich kontraktów terminowych. Zaobserwowano spadki cen wszystkich produktów oferowanych za pośrednictwem aukcji, oprócz cen bezwodnego tłuszczu mlecznego, masła i kazeiny. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych spadła do poziomu 3,950 tys. USD/t, była więc o 2,4% niższa względem poprzedniego przetargu (o 21,7% niższa od odnotowanego na początku lutego rekordu). Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 2,4% taniej niż na poprzednim przetargu (15 kwietnia), spadły do poziomu 3,87 tys. USD/t. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono zatem średnio o 253 USD mniej niż przed miesiącem. (…)

 
Źródła: FAMMU/FAPA na podstawie MR, AMI ZMB, DairyCo, FAO, globaldairytrade.info, informacje i obliczenia własne
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót