Rynek cukru 07.02.2014
UE – W SEZONIE 2013/14 RUSZĄ MECHANIZMY POPRAWIAJĄCE ZAOPATRZENIE W CUKIER?
Komisja Europejska zamierza wprowadzić w sezonie 2013/14 (październik/wrzesień) dwa mechanizmy ułatwiające poprawę zaopatrzenia unijnego rynku cukru. Mają nimi być system przetargów importowych i wprowadzenie pozakwotowej produkcji na rynek wspólnotowy. Na razie nie podano żadnych szczegółów. (…)

FRANCJA – TANI IMPORT BIOETANOLU Z USA BUDZI OBAWY
Francuscy producenci bioetanolu obawiają się, że import taniego bioetanolu z USA może być niebezpieczny dla unijnego sektora biopaliw. Wysokie zbiory kukurydzy w USA zaowocowały przeceną ziarna. Tańszy i łatwo dostępny jest więc surowiec do produkcji bioetanolu. Dzięki temu można obniżyć jego ceny. SNPAA, francuski związek producentów bioetanolu obawia się, że Amerykanie mogą zintensyfikować wywóz do UE, a kukurydziane paliwo z USA – nawet mimo wprowadzonych w 2013 roku ceł antydumpingowych – może wywierać niekorzystny wpływ na sektor biopaliw w UE. Głównymi problemami wewnętrznymi, z jakimi muszą zmierzyć się producenci bioetanolu w UE, są spadające zużycie benzyny i nadmiar zdolności produkcyjnych. (…)

NAGŁE WZROSTY NOWAŃ CUKRU NA GIEŁDACH
Początek lutego przyniósł gwałtowny wzrost notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał do 354,9 USD/t. W ciągu ostatniego tygodnia jego cena wzrosła aż o 9%, przez miesiąc o 2%, a w relacji rocznej była niższa o 12%. Natomiast cukier biały w Londynie podrożał w ciągu ostatniego tygodnia równie dynamicznie, o 9% do 439,6 USD/t. W ciągu miesiąca wzrost wyniósł zaś 2%, ale przez ostatni rok odnotowano 11% spadek. Notowania odbiły się od dna, jeszcze tydzień temu były najniższe od ponad trzech i pół roku. (…)

 
Źródła: Reuters, ICE, LIFFE
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót