Rynek mleka 6.12.2013
2 NOWE CHRONIONE SERY W UNIJNYM REJESTRZE CHOG
W dniu 29 listopada 2013 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1214/2013 z dnia 28 listopada br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChOG) nazwę „Saint Marcellin". Jest to ser wytwarzany z pełnotłustego mleka krowiego, nieznormalizowanego jeśli chodzi o zawartość tłuszczu i białka, surowego lub poddanego obróbce termicznej. Ser ma kształt cylindryczny i zaokrąglone brzegi, średnicę 6,5 – 8 cm, wysokość 2 – 2,5 cm i masę co najmniej 80 gr. Jest to ser miękki. Flora bakteryjna na powierzchni sera może być barwy białej, beżowej do szaroniebieskiej. Masa serowa jest jednolita w przekroju. Po całkowitym osuszeniu. „Saint-Marcellin” zawiera 40% - 65% tłuszczu. (…) Dnia 22 listopada 2013 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1186/2013 z dnia 22 listopada br. wpisujące do rejestru ChOG nazwę „Orkney Scottish Island Cheddar". (…) Opisywany ser różni się od tradycyjnych serów cheddar wyjątkową techniką mieszania na sucho, którą opracowano w 1984 r. i jest ona nadal stosowana.

NOWELIZACJA USTAWY O ORGANIZACJI RYNKU MLEKA W POLSCE
Dnia 14 listopada 2013 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych. Wdraża ona do polskiego prawa unijne rozporządzenia dotyczące zmian w regulacjach w sprawie zawierania umów w sektorze mleka i przetworów mlecznych. Przepisy te związane są z planowanym zniesieniem systemu kwotowania produkcji mleka w UE od 1 kwietnia 2015 r. Nowelizacja umożliwia uznanym przez Agencję Rynku Rolnego (ARR) organizacjom producentów mleka i przetworów mlecznych lub ich zrzeszeniom negocjowanie - w imieniu należących do nich rolników - umów na dostawy mleka do zakładów mleczarskich lub podmiotów skupujących. Ma to na celu wzmocnienie pozycji negocjacyjnej producentów mleka, co ma pomóc im w uzyskiwaniu korzystniejszych cen za dostarczany surowiec.(…)

NIEMCY ZAGROŻONE PRZEKROCZENIEM KWOTY MLECZNEJ
Według najnowszych szacunkowych danych niemieckiego Ministerstwa Rolnictwa, dostawy mleka w Niemczech w po sześciu miesiącach sezonu 2013/14 przekraczają przyznany na ten okres limit. W związku z zaistniałym faktem istnieje możliwość, że Niemcy po raz kolejny z rzędu będą zobowiązane do poniesienia karnej opłaty z tego tytułu. Najnowsze dane ekspertów z AMI dot. rynku niemieckiego wskazują, że w ciągu sześciu miesięcy bieżącego sezonu (od kwietnia 2013 r. do końca marca września 2013 r.) wielkość dostaw po skorygowaniu o zawartość tłuszczu osiągnęła poziom 15,54 mln ton. Tym samym do mleczarni w tym kraju dostarczono o 2,06% więcej surowca niż w roku kwotowym 2012/2013. Łączne dostawy w sezonie 2013/14 osiągnęły poziom o 2,08% większy niż w roku kwotowym 2012/13. (…)

PRODUKCJA MLEKA W USA WYŻSZA NIŻ PRZED ROKIEM
Według najnowszych danych USDA produkcja mleka w USA obliczana na podstawie 23 wiodących w tej branży stanów w październiku bieżącego roku osiągnęła poziom niespełna 6,96 mln ton, tym samym w skali miesięcznej odnotowano sezonowy wzrost (+3,78%). W dziesiątym miesiącu 2013 roku w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej wytworzono o 1,25% więcej mleka niż w tym samym okresie ubiegłego roku. W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy bieżącego roku w kraju tym wytworzono łącznie ponad 71,22 mln ton mleka, o 0,65% więcej niż w analogicznym okresie 2012 roku. W Kalifornii, która jest stanem o największej produkcji mleka w USA w październiku wytworzono niemal 1,52 mln ton (ponad 4,4% zwyżka względem września bieżącego roku, w skali roku odnotowano natomiast niespełna 1% wzrost(…).

 
Źródła: FAMMU/FAPA na podstawie Dziennika Urzędowego UE, KE, sejm.gov.pl, AMI ZMB, USDA informacje i obliczenia własne
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót