Rynek owoców i warzyw 6.09.2013
FRANCUSKI RYNEK JABŁKA
W połowie sierpnia bieżącego roku Francuskie Ministerstwo Rolnictwa opublikowało najnowsze dane dotyczące tegorocznych zbiorów jabłek we Francji – dane zaprezentowane przez Francuzów nieznacznie odbiegają od prognozowanej wielkości zbiorów jabłek dla Unii Europejskiej, którą opublikowała WAPA, a którą zaprezentowaliśmy w 33 wydaniu naszych Wiadomości. Według Francuskiego Ministra Rolnictwa zbiory jabłek we Francji wyniosą w 2013 roku aż 1,784 mln ton i będą tym samym aż o 29% wyższe wobec roku poprzedniego i o około 4% wyższe wobec średniej wielkości zbiorów za ostatnie 5 lat. Najwięcej w bieżącym roku prognozuje się zbiorów jabłek odmiany Golden – 586,9 tys. ton, następnie ponad 336,0 tys. ton Gali, oraz niecałe 210,0 tys. ton odmiany Granny Smith. Przy okazji publikacji wstępnych danych produkcyjnych zaprezentowane również dane dotyczące poprzedniorocznego handlu zagranicznego jabłkami we Francji (...)

MNIEJSZY EKSPORT HOLENDERSKICH OWOCÓW I WARZYW
W pierwszej połowie bieżącego roku holenderski eksport owoców i warzyw świeżych (z wyłączeniem ziemniaków i cebuli) zmniejszył się o 9% wobec analogicznego okresu pierwszych sześciu miesięcy poprzedniego roku. W sumie w omawianym okresie od stycznia do końca czerwca br. Holendrzy wyeksportowali łącznie 898,0 tys. ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 985,0 tys. ton w analogicznym czasie 2012 roku. Największe ilości holenderskich owoców i warzyw trafiło w pierwszej połowie roku na rynek niemiecki – 362,0 tys. ton – to o 5% mniej wobec roku poprzedniego. Następnie około 129,0 tys. ton produktów zaimportowała Wielka Brytania i kolejno 55,0 tys. ton Francja, 49,0 tys. ton Rosja, 41,0 tys. ton Szwecja oraz po ponad 30,0 tys. ton Włochy i Polska (...)

TURECKI EKSPORT OWOCÓW I WARZYW
W Turcji opublikowano najnowszy raport dotyczący tureckiego handlu zagranicznego produktami ogrodnictwa. Zaprezentowane dane dotyczą wielkości za rok ubiegły oraz lata poprzednie. W sumie w minionym roku Turcy wyeksportowali łącznie 3,167 mln ton świeżych owoców i warzyw za łączna sumę 2,805 mld USD. Najważniejszym importerem tureckich owoców i warzyw pozostaje od lat Rosja, gdzie w minionym roku skierowano aż 1,072 mln ton produktów. Na drugim miejscu znajduje Irak z ubiegłorocznym wynikiem 556,0 tys. ton i kolejno Ukraina – 243,0 tys. ton czy Niemcy – 172,0 tys. ton. W sumie w minionym roku Turcy wyeksportowali 2,185 mln ton owoców oraz 982,0 tys. ton warzyw świeżych. W eksporcie dominowały przede wszystkim pomidory z wynikiem 560,0 tys. ton oraz kolejno owoce miękkie – 406,0 tys. ton, cytryny – 367,0 tys. ton, pomarańcze – 327,0 tys. ton, winogrona – 210,0 tys. ton czy porzeczki – 225,0 tys. ton, grapefruity – 166,0 tys. ton oraz cebula z wynikiem 141,0 tys. ton (...)

 
Źródła: FAMMU/FAPA na podstawie: USDA
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót