Rynek cukru 26.04.2013
UE – ZNIESIENIE KWOT PRODUKCYJNYCH DAJE MAŁE SZANSE, ŻEBY UE ZNÓW STAŁA SIĘ EKSPORTEREM NETTO CUKRU
Zdaniem Martina Todda, dyrektora zarządzającego firmy konsultingowej LMC International UE mogłaby ewentualnie stać się eksporterem cukru po zniesieniu kwot produkcyjnych, ale musi zostać spełnione jednocześnie kilka warunków. Krótko- i średniookresowy horyzont stawia jednak przed unijnymi plantatorami i producentami duże wyzwania ze względu na zmienność cen i ich cykliczność. Unia mogłaby stać się ewentualnie strukturalnym eksporterem pod warunkiem, że zwiększy się konkurencyjność sektora, a ceny na świecie pozostaną wysokie. (…)

TAJLANDIA – PRODUKCJA CUKRU MNIEJSZA O 5%
OSCB, tajskie biuro ds. cukru poinformowało, że kampania cukrownicza w sezonie 2012/13 zakończyła się, a produkcja cukru wyniosła 9,7 mln ton, z czego 7,2 mln ton będzie mogło być wyeksportowane. W ujęciu rocznym produkcja jest mniejsza o 5% wobec rekordowego wyniku z poprzedniego roku w wysokości 10,2 mln ton. (…)

UKRAINA – AREAŁ BURAKÓW CUKROWYCH W 2013 ROKU MNIEJSZY NAWET O ¼!
Ministerstwo rolnictwa Ukrainy poinformowało, że plantatorzy buraków cukrowych z południa kraju zaczęli zasiewy dwa tygodnie wcześniej niż zwykle. (…) Według Ukrtsukor, ukraińskiego związku producentów cukru tegoroczny areał buraków cukrowych będzie mniejszy o 20-25% (…) i wyniesie około 360 tys. ha (…)

CUKIER SUROWY NAJTAŃSZY OD BLISKO 3 LAT
Koniec kwietnia przyniósł przecenę cukru na giełdach. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o dwa i pół procent do 383,6 SUD/t, a w Londynie cukier biały stracił półtora procent, spadając do 499,5 USD/t. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o odpowiednio 22 i 15%. Od kilku tygodni na bardzo wysokim poziomie utrzymuje się premia cukru białego, która obecnie wynosi 116 USD/t. (…)

 
Źródła: Reuters, ICE, LIFFE
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót