Targi „Regionalia” 2013

W ostatni weekend (19-21 kwietnia) w Warszawie odbyła się druga edycja dużej imprezy wystawienniczej w całości poświęconej regionalnej żywności. Na tegoroczne wydarzenie przyjechało wielu wystawców z różnych stron Polski i z zagranicy. Na targach prezentowali oni swoje najlepsze produkty, które często stanowią „kulinarną” wizytówkę regionu. Oprócz stoisk z produktami prezentowanymi przez lokalnych wytwórców, do odwiedzin zachęcały także punkty przygotowane przez poszczególne regiony. Regiony promowały charakterystyczne dla ich terenów produkty i wyroby, rozpowszechniały materiały z informacjami m.in. o tegorocznych imprezach i konkursach kulinarnych. Zwiedzający targi mogli przede wszystkim spróbować produktów, m.in. wytwarzanych na małą skalę serów, regionalnych wyrobów cukierniczych, przetworów z owoców (konfitury, soki tłoczone), naturalnie suszonych krajowych owoców (czereśni, poziomek), przypraw bez dodatku soli i konserwantów ─ oraz kupić je miejscu; mieli także okazję zasięgnąć informacji bezpośrednio u samego producenta odnośnie do metody produkcji i jakości użytego surowca, którym produkt zawdzięcza szczególne walory jakościowe i smakowe. Natomiast przedsiębiorcy, prowadzący własne sklepy i punkty gastronomiczne, mogli nawiązać nowe kontakty handlowe. W wielu przypadkach prezentowane produkty zostały już wpisane na Listę produktów tradycyjnych (np. kapusta kiszona w całych głowach z woj. łódzkiego, ser podpuszczkowy dojrzewający z Wiżajn, wytwarzany na terenie woj. podlaskiego). W porównaniu do ubiegłorocznej edycji, w tym roku stoisk z tradycyjnymi i regionalnymi wyrobami było zdecydowanie więcej, a oferta była bardziej zróżnicowana, co świadczy o tym, że wydarzenie ma potencjał, aby rozwijać się z roku na rok, skupiając producentów różnych wyrobów lokalnych. Jest to także odpowiedź na duże zapotrzebowanie na wysokojakościową żywność ze strony mieszkańców stolicy i okolic. Targi Produktów Regionalnych zorganizowane zostały pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stanisława Kalemby, Marszałka Województwa Mazowieckiego – Adama Struzika, a także Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

      Razem z targami Regionalia po raz pierwszy odbywały się targi Agroturystyka, nad którymi honorowy patronat objęła Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”. Podczas targów można było również odwiedzić stoisko Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych, a także zobaczyć „mini zagrodę” ze zwierzętami gospodarskimi (różne gatunki drobiu domowego), przygotowaną przez „Folwark Bródno”. Ciekawym uzupełnieniem targów były występy zespołów oraz warsztaty recyklingowe dla dzieci i młodzieży, podczas których odwiedzający targi mogli nauczyć się np. jak wytwarzać różne przedmioty użytkowe z papierowej wikliny.

CID/FAPA

powrót