Rynek mięsa 8.03.2013
UE OTWORZYŁA SWÓJ RYNEK NA EKSPORT SUSZONEJ WOŁOWINY Z BRAZYLII
Kraje UE otworzyły swój rynek na eksport suszonej wołowiny oraz wołowiny utrwalanej termicznie w procesie pasteryzacji z Brazylii. Produkty będą eksportowane z tych regionów Brazylii, które znajdują się już na liście dopuszczającej wysyłkę innych produktów mięsnych do Unii (zgodnie z decyzją Komisji 2007/777/KE z dnia 29 listopada 2007 r.). Tym samym Brazylia dołączyła do listy krajów (takich jak Urugwaj, RPA), które mogą eksportować wołowinę konserwowaną na rynek Wspólnoty. (…)

CENY MIĘSA W UE I NA RYNKU ŚWIATOWYM W STYCZNIU 2013 R.
Jak podaje Komisja Europejska w styczniu 2013 r. największą dynamikę wzrostu cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (+13,0%). Porównując jednak poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w styczniu br. w stosunku do grudnia 2012 r. o 1,8%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 171 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena tego gatunku mięsa na rynku światowym wynosiła 187 USD/100 kg (około 141 EUR/100 kg). (…)

W LUTYM INDEKS CEN ŻYWNOŚCI FAO STABILNY
W lutym 2013 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 210,2 pkt, pozostając na tym niewiele niższym poziomie co przed miesiącem (-0,1%). W stosunku do pułapu sprzed roku był niższy o 2,5%. W skali miesiąca podrożały w lutym jedynie artykuły mleczarskie (+2,4%) i nieznacznie oleje (+0,4%). Cukier i zboża potaniały odpowiednio o 3,2% i 0,8%. Indeks cen mięsa pozostał bez zmian w stosunku do stycznia i wyniósł 177,7 pkt. (…)

BUŁGARIA – WZROST PRODUKCJI I IMPORTU DROBIU W 2012 R.
W ciągu ostatnich kilku lat bułgarski sektor drobiarski rozwija się pomyślnie, czemu sprzyja wzrost inwestycji, produkcji i handlu. W 2011 r. konsolidacja i koncentracja sektora poskutkowała spadkiem liczby małych ferm produkcyjnych o 69%, podobna tendencja utrzymała się również w 2012 r. Według danych Eurostat, bułgarska produkcja mięsa drobiowego w ciągu 11 miesięcy 2012 r. sięgnęła 91,2 tys. ton i była o 2% wyższa od wyników z tego samego okresu 2011 r. Produkcja mięsa kurcząt wzrosła w tym czasie o 2,5% do 68,8 tys. ton. Konsumpcja mięsa drobiowego była stabilna po 5% wzroście w 2011 r. W 2013 r. spodziewany jest podobny poziom produkcji drobiu co w roku ubiegłym, a spożycie może nieznacznie obniżyć się ze względu na wzrost cen i stagnację dochodów konsumenckich. (…)

 
Źródła: : FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej, FAO, USDA
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót